Kiekvienas, bent kartą ragavęs autentiško Azijos virtuvės patiekalo, tikriausiai susimąstė, kokia paslaptis slypi už tų nepakartojamų skonių, traškių daržovių ir sultingos mėsos. Atsakymas dažnai būna stebėtinai paprastas ir slypi viename iš universaliausių virtuvės įrankių – wok keptuvėje. Tai ne šiaip indas maistui gaminti; tai tūkstantmečius skaičiuojanti tradicija, gaminimo filosofija ir technika, leidžianti pasiekti rezultatų, kurių neįmanoma atkartoti su standartine plokščiadugne keptuve. Šiame straipsnyje pasinersime į magišką wok pasaulį: nuo jo turtingos istorijos iki praktinių patarimų, kaip išsirinkti, prižiūrėti ir, žinoma, gaminti su šiuo nuostabiu įrankiu.
Trumpa, bet turtinga Wok istorija: nuo senovės Kinijos iki viso pasaulio virtuvių
Wok keptuvės ištakos siekia senovės Kiniją, Hanų dinastijos laikus, prieš daugiau nei du tūkstančius metų. Nors tikslią kilmę sunku atsekti, manoma, kad pirminė jos paskirtis buvo ne tik maisto gaminimas. Dėl savo formos ir gebėjimo greitai įkaisti bei tolygiai paskirstyti šilumą, wok buvo nepaprastai efektyvus įrankis, ypač regionuose, kur trūko kuro. Reikėjo mažiau malkų ar anglių, kad būtų galima greitai paruošti maistą visai šeimai. Tai buvo išgyvenimo klausimas.
Pirmosios wok keptuvės buvo gaminamos iš ketaus ir turėjo apvalų dugną, pritaikytą gaminti ant atviros ugnies ar specialių molinių krosnelių. Būtent ši apvali forma yra esminis wok bruožas. Ji sukuria skirtingas kaitros zonas: pati karščiausia vieta yra centre, o kylant į kraštus, temperatūra palaipsniui mažėja. Tai leidžia virtuvui meistriškai valdyti gaminimo procesą – greitai apkepti ingredientus centre ir nustumti juos į šonus, kad išliktų šilti, bet neperkeptų, kol ruošiami kiti produktai.

Laikui bėgant, wok paplito po visą Aziją – nuo Tailando ir Vietnamo iki Malaizijos ir Singapūro. Kiekviena kultūra pritaikė jį savo poreikiams, tačiau pagrindinis principas išliko tas pats. Į Vakarų pasaulį wok atkeliavo kartu su kinų imigrantais XIX amžiuje, ypač statant transkontinentinius geležinkelius Amerikoje. Tačiau tik XX amžiaus antroje pusėje, išaugus susidomėjimui egzotiškomis virtuvėmis, wok pradėjo savo pergalingą žygį po viso pasaulio virtuves ir tapo nepakeičiamu įrankiu ne tik profesionaliems šefams, bet ir namų entuziastams.
Ne visos Wok keptuvės vienodos: kaip išsirinkti savąją?
Šiandien rinkoje galima rasti pačių įvairiausių wok keptuvių, kurios skiriasi medžiaga, dydžiu, forma ir rankenų tipu. Teisingas pasirinkimas priklauso nuo jūsų viryklės tipo, gaminimo įpročių ir lūkesčių.
Medžiaga – kertinis pasirinkimo akmuo
- Anglinis plienas (Carbon Steel): Tai yra tradicinė ir daugelio profesionalų labiausiai vertinama medžiaga. Anglinio plieno wok yra lengvas, greitai įkaista ir greitai atvėsta, leisdamas virtuvului preciziškai kontroliuoti temperatūrą. Jis reikalauja specifinės priežiūros – prieš pirmą naudojimą jį būtina tinkamai „išdeginti“ (angl. seasoning), o po kiekvieno naudojimo kruopščiai išplauti ir ištepti aliejumi, kad susidarytų natūralus nelipnus sluoksnis (patina) ir keptuvė nerūdytų. Tinkamai prižiūrimas anglinio plieno wok tarnaus visą gyvenimą ir su laiku tik gerės.
- Ketus (Cast Iron): Ketaus wok yra sunkesnis ir įkaista lėčiau, tačiau puikiai kaupia ir išlaiko šilumą. Tai idealus pasirinkimas troškinimui ar virimui dideliame kiekyje aliejaus (deep-frying). Kaip ir anglinis plienas, ketus reikalauja išdeginimo ir priežiūros, kad nerūdytų. Dėl savo svorio jis mažiau tinkamas tradicinei „stir-fry“ technikai, kurios metu keptuvė nuolat judinama.
- Nerūdijantis plienas (Stainless Steel): Nors ir patvarus bei nereikalaujantis ypatingos priežiūros, nerūdijantis plienas nėra geriausias šilumos laidininkas. Maistas jame linkęs prilipti, ypač gaminant aukštoje temperatūroje. Dažnai gaminami daugiasluoksniai wok, kurių šerdis yra iš aliuminio ar vario, siekiant pagerinti šilumos paskirstymą, tačiau jie vis tiek neprilygsta angliniam plienui ar ketui.
- Nelipnia danga dengtos keptuvės (Non-stick): Tai populiarus pasirinkimas pradedantiesiems, nes maistas neprikepa ir keptuvę lengva valyti. Tačiau yra esminis trūkumas – nelipnios dangos nėra pritaikytos labai aukštai temperatūrai, kuri būtina autentiškam „stir-fry“. Perkaitinta danga gali išskirti kenksmingas medžiagas ir greitai susidėvi. Be to, su tokia keptuve neįmanoma pasiekti to specifinio skonio, vadinamo „wok hei“.
Dugno forma ir rankenos
Tradicinis wok turi apvalų dugną, kuris idealiai tinka dujinėms viryklėms su specialiu laikikliu arba atvirai ugniai. Tačiau dauguma šiuolaikinių virtuvių turi elektrines ar indukcines kaitlentes. Joms pritaikyti plokščiadugniai wok. Nors jie nėra tokie autentiški, plokščias dugnas užtikrina stabilumą ir gerą kontaktą su kaitinimo elementu, todėl yra praktiškas pasirinkimas namų virtuvei.
Wok keptuvės gali turėti dviejų tipų rankenas:
- Ilga rankena: Dažniausiai sutinkama Kantono stiliaus wok keptuvėse. Ji leidžia lengvai judinti ir purtyti keptuvę, pakeliant ją nuo ugnies – tai esminis „stir-fry“ technikos elementas.
- Dvi trumpos rankenėlės: Būdingos šiaurės Kinijos wok keptuvėms. Tokią keptuvę patogiau pakelti, ypač kai ji pilna maisto, tačiau ji mažiau pritaikyta aktyviam maišymui purtant.
Populiariausias yra hibridinis variantas – wok su viena ilga rankena ir viena trumpa pagalbine rankenėle kitoje pusėje. Tai sujungia abiejų tipų privalumus.
„Wok Hei“ – pagaunamas dūmo kvapas
Kalbant apie gaminimą wok keptuvėje, neįmanoma nepaminėti „wok hei“ (kin. 鑊氣) koncepcijos. Tai sunkiai išverčiamas terminas, apytiksliai reiškiantis „wok kvapą“ arba „dūmo esenciją“. Tai yra tas subtilus, dūminis, šiek tiek paskrudęs skonis ir aromatas, kuris būdingas geriausiems restoranų patiekalams, pagamintiems wok keptuvėje, ir kurį taip sunku atkurti namuose.
„Wok hei“ pasiekiamas, kai maistas gaminamas itin aukštoje temperatūroje. Kai į įkaitintą wok su trupučiu aliejaus įmetami ingredientai, aliejaus lašeliai ir išsiskiriančios maisto sultys, patekę ant karštų keptuvės sienelių, akimirksniu išgaruoja ir užsidega, sukurdami trumpą liepsnos pliūpsnį. Būtent šis procesas – aliejaus polimerizacija ir Maillardo reakcija ekstremaliomis sąlygomis – suteikia patiekalui tą unikalų, neapsakomai gardų „wok hei“ prieskonį.
Pasiekti tikrą „wok hei“ namų sąlygomis yra sudėtinga, nes buitinės viryklės retai kada pasiekia restoranų degiklių galingumą. Tačiau naudojant galingą dujinę viryklę ir anglinio plieno wok, galima priartėti prie šio magiško rezultato. Svarbiausia – maksimaliai įkaitinti keptuvę, neperkrauti jos ingredientais ir gaminti greitai.
Gaminimo menas su Wok: daugiau nei tik „Stir-fry“
Nors „stir-fry“ (greitas kepimas nuolat maišant) yra pati žinomiausia gaminimo su wok technika, šios keptuvės universalumas yra tiesiog stulbinantis. Štai keletas kitų būdų, kaip galite panaudoti savo wok:
- Virimas dideliame kiekyje aliejaus (Deep-frying): Dėl savo gilios ir platėjančios formos, wok idealiai tinka gruzdinimui. Reikia mažiau aliejaus nei naudojant puodą, o platūs kraštai apsaugo nuo taškymosi.
- Garinimas (Steaming): Įpylus į wok šiek tiek vandens ir įdėjus specialias bambukines garpuodes ar metalines groteles, wok virsta puikia garine keptuve. Taip galima gaminti koldūnus, daržoves, žuvį ar bandeles.
- Troškinimas (Braising): Po greito apkepinimo, į wok galima įpilti sultinio ar padažo, uždengti dangčiu ir troškinti mėsą ar daržoves ant lėtos ugnies, kol šie taps minkšti ir sultingi.
- Rūkymas (Smoking): Wok galima pritaikyti ir karštam rūkymui namų sąlygomis. Dugnas išklojamas folija, ant jos dedama arbatos lapelių, ryžių ir cukraus mišinys. Virš jo ant grotelių dedamas rūkomas produktas (žuvis, vištiena), keptuvė sandariai uždengiama ir kaitinama.
- Virimas (Boiling): Nors tai nėra pati efektyviausia funkcija, dideliame wok galima greitai užvirti vandenį ir virti makaronus ar blanširuoti daržoves.
Praktiniai patarimai sėkmingam startui
Norint, kad gaminimas su wok teiktų džiaugsmą, o patiekalai pavyktų, verta atsiminti kelias auksines taisykles:
- Pasiruošimas yra viskas (Mise en place): Gaminimas wok keptuvėje vyksta žaibiškai, todėl visi ingredientai – daržovės, mėsa, padažai – turi būti supjaustyti, paruošti ir sudėlioti po ranka dar prieš įjungiant ugnį. Proceso metu laiko pjaustymui tikrai nebus.
- Sausi ingredientai: Prieš dedant į keptuvę, mėsa ir daržovės turi būti kuo sausesnės. Drėgmė mažina temperatūrą ir maistas pradeda ne kepti, o troškintis, prarasdamas traškumą.
- Karšta keptuvė, šaltas aliejus: Visada pirma gerai įkaitinkite tuščią wok (kol pradės lengvai dūmyti), ir tik tada pilkite aliejų. Supylus aliejų, paskirstykite jį po visą keptuvės paviršių ir iškart dėkite ingredientus.
- Neperkraukite keptuvės: Geriau gaminti mažesnėmis porcijomis. Per didelis maisto kiekis atvėsina keptuvę, ir vėlgi – vietoj kepimo gausite troškinimą.
- Judėkite greitai: „Stir-fry“ yra aktyvus procesas. Nuolat maišykite ir judinkite ingredientus specialia wok mentele, kad jie keptų tolygiai ir nepridegtų.
- Ingredientų eiliškumas: Pradėkite nuo aromatinių produktų (imbieras, česnakas, aitrioji paprika), tada dėkite ilgiausiai kepančius ingredientus (pvz., morkas, kietesnę mėsą), o pabaigoje – greitai pagaminamus (pvz., lapines daržoves, daigus) ir padažus.
Wok priežiūra: meilė, kuri atsiperka
Jei investavote į kokybišką anglinio plieno ar ketaus wok, tinkama priežiūra yra būtina. Po kiekvieno gaminimo, kol keptuvė dar karšta (bet ne įkaitusi iki raudonumo), išplaukite ją po karštu vandeniu, naudodami bambukinį šepetėlį arba kempinės šiurkščiąją pusę. Niekada nenaudokite ploviklių ar muilo! Jie pašalins susidariusį vertingąjį „patina“ sluoksnį. Išplautą keptuvę kruopščiai nusausinkite, tada pastatykite ant silpnos ugnies kelioms sekundėms, kad išgaruotų visa likusi drėgmė. Galiausiai, popieriniu rankšluosčiu ištepkite vidinį paviršių plonu sluoksniu neutralaus aliejaus (pvz., rapsų ar saulėgrąžų).
Taip prižiūrimas wok ne tik nerūdys, bet ir su kiekvienu gaminimu darysis vis geresnis, o jo paviršius taps natūraliai nelipnus, pranokstantis bet kokią dirbtinę dangą. Tai yra indas, kurį galėsite perduoti iš kartos į kartą.
Wok yra daug daugiau nei egzotiškas virtuvės įrankis. Tai vartai į turtingą Azijos kulinarinę kultūrą, įrankis, skatinantis kūrybiškumą ir leidžiantis pagaminti sveikesnį, greitesnį ir nepaprastai skanų maistą. Išdrįskite jį prisijaukinti, ir jis atsilygins jums nepakartojamais skonių atradimais jūsų pačių virtuvėje.